Dagis för fyrbenta – fullt ös på Canopus hundcenter

Bella, Lucy, Wiggo, Molly, Trixi, Bolt. Tydliga namnskyltar, krokar med personliga saker hänger prydligt på rad, leksaker, mysiga fåtöljer och mjuka soffor med massor av kuddar. Det skulle kunna vara på vilken förskola som helst men det här är Mita Hugdahl och hennes dotter Camillas Hugdahls drömförskola – ett hunddagis i Gustavsbergs centrum på Värmdö, några mil öster om Stockholm.

– Vi har plats för 40 hundar men just nu har vi 24 hundar här i alla storlekar, säger Mita skrattandes medan Grand danoisen Bella gör ett försök att lägga sig i hennes knä.

Mita och Camilla hade länge pratat om att starta upp något eget och gärna något som kunde koppla samman deras engagemang för hundar och människor. Camilla är utbildad hunddagisföreståndare och Mita är friskvårdscoach med en undersköterskeutbildning i botten.

– När vi var på ett möte med kommunen hösten 2016 och pratade om Arbetsintegrerat Socialt Företag (ASF) kom vi på vår affärsidé, säger Camilla. Vi bestämde oss helt enkelt för att försöka starta ett hunddagis där personer som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden eller som behöver arbetsträna, kan vara en del av verksamheten.
Sedan i början av februari är företaget igång. En av företagets grundpelare är att bidra till ett socialt hållbart samhälle, något som samarbetet med kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan underlättar.

– Det känns fantastiskt att kunna vara med och skapa arbetstillfällen och samtidigt hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. Och att få jobba med djur – finns det något roligare, avslutar Mita.

Vill du läsa mer: canopushundcenter.se

stor hund