Addvelo – med cykel mot framtiden

quicab addvelo

En taxi som tar dig igenom morgonrusningens trafikköer smidigt och miljövänlig låter nästan som en utopi. Men det nystartade företaget Addvelo ser snart till att det blir verklighet. De satsar på att utveckla en ny form av cykeltaxi som kommer erbjuda snabbare och renare transporter genom täta urbana miljöer.

Addvelos grundare, Eric Zinn, jobbar på att utveckla en helt ny typ av cykeltaxi utifrån Velove:s fyrhjuliga elassiterade lastcykel Armadillo. Än så länge finns den bara som en prototyp. Det kommer att bli den första cykeltaxin som erbjuder två passagerare en privat kupé och den är endast 86 cm bred. Taxin kommer att vara väderskyddad och har skön fjädring.

Stora vinster för klimatet

Om fler väljer att åka med en cykeltaxi istället för en vanlig taxi ger det stora vinster för klimatet, luftkvalitén och stadsmiljön i stort.

– Vår förhoppning är att Addvelos cykeltaxi (kallad Quicab) inom kort kommer att finnas i många större europeiska städer och erbjuda snabba resor förbi nära stillastående biltrafik i centrum – bättre mobilitet helt enkelt, säger Eric. Vi satsar även på samarbeten med andra transportformer som biltaxi, kollektivtrafik, tåg, flyg, med mera för att kunna vara en del av smidiga intermodala lösningar.

Addvelos cykeltaxi är ett fordon som inte kräver bilkörkort eller taxilicens. – Vi hoppas att vår cykeltaxi också kan möjliggöra många arbetstillfällen för nyanlända, både som anställda och egenföretagare, avslutar Eric.

I sommar kommer man att demonstrera prototypen tillsammans med framtida kunder. Först ut är Taxi Göteborg som kör den under Volvo Ocean Race den 14 – 21 juni. Till hösten drar man igång produktionen på riktigt!

Läs mer på www.quicab.se