Ekologiska ändamål

Vi ger lån till verksamheter som bidrar positivt till en miljömässigt hållbar utveckling. Det kan handla om förnybar energi, hållbart jordbruk och förädling av ekologisk produktion eller ekologiskt byggande, men också som forskning och utveckling som stöder omställningen till ett mer hållbart samhälle. Till detta område hör även Rättvis handel som handlar om produktion och förädling av varor som producerats på ett ansvarsfullt och socialt sätt.

Firma Johan Andrén, representerar danska KnowledgeCotton Apparel.

Detta klädvarumärke använder sig enbart av 100 % certifierad ekologisk bomull i sina plagg. www.knowledgecottonapparel.com

Arbystiftelsen, Vassmolösa, Solmarka gård

förvaltar Solmarka biodynamiska gård utanför Kalmar. www.solmarka.se

Associera Lantbruksrådgivning

Rådgivning inom ekologisk produktion. www.lantbruksradgivning.se

Biodynamiska Forskningsinstitutet

 

 

BERAS

Arbetar bl a med BERAS-projektet (Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society).

www.jdb.se/sbfi och www.beras.eu

Boda Bussebacken

Gården Boda Bussebacken i Töreboda kommun producerar och förädlar en mångfald av ekologiska livsmedel och gårdsprodukter till lokal försäljning och ska samtidigt fungera som en mötesplats och kunskapskälla inom ekologi, odling, självhushållning genom t ex kurser och guidade turer.

Bures Byggnadsvård i Stigtomta

Är bl a inriktad på renovering av äldre byggnader.
www.buresbyggnadsvard.se

Bzzt AB

Bzzt erbjuder ett snabbt, billigt och miljövänligt sätt att resa i Göteborg. De kör små gula taxipodar som drivs helt av miljömärkt el.
www.bzzt.se

Charlottendals bostadsrättsförening i Järna

har gjort ett antal miljösatsningar som sopsortering, kompostering och att toalettavfallet separeras och tas om hand på gården. Energin kommer från bergvärme, kaminer, solceller och inköp av el från Sveriges Vindkraftkooperativ och Falkenbergs Vindkraftförening.

Solceller  på Charlottendal i Järna

Foto:Peter Hagerrot

Cum pane ekologisk bakverkstad

Cum Pane bagare_web

I april 2008 spreds för första gången doften av Cum panes nybakade bröd i Kungsladugård i Göteborg. Grundarna Robin & Christiane Edberg hade tagit över gamla Moccartårtans lokaler för att baka bröd från grunden, med ett stort hantverkskunnande och på lokalt mjöl från Limabacka kvarn. Cum pane KRAV-certifierades från starten genom att helt enkelt baka med 100 % ekologiska råvaror. Nu har de startat bageri nummer två i en ny lokal i Olskroken i östra Göteborg med adressen Kobbarnas väg 4. Bakningen sker inför öppen ridå så att kunderna kan se råvarorna, förstå kunskapen och mödan som finns i varje bröd. Bakningen sker kontinuerlig under dagen, det finns alltid något att se och avståndet till den som bakar är litet. http://cumpane.coop

Göteborgs Cykelåkeri Pling

Göteborgs Cykelåkeri Pling transporterar och flyttar med cykel och släp upp till 300 kg/3 m³ per lass. De erbjuder miljövänliga, billiga och citysmarta transporter med cykel och vagn inom Göteborg. http://plingtransport.se/

Drömgården – hjälper människor att förverkliga sin dröm om landet

Drömgården planerar en ekologisk bondgård med miljövänligt andelsboende på Muskö i Stockholms skärgård och har förvärvat Arbottna Säteri på Muskö för att bygga en ekoby där människor kan leva ett mer hållbart liv. Detta kan vara det första initiativet i världen där en ekologisk bondgård kombineras med komfortabelt andelsboende. Att dela sitt fritidsboende med andra är både smart och miljövänligt.

Alla hus byggs med naturliga och hälsosamma material och de kommer att ha en minimal energiförbrukning och miljöpåverkan. Det helt ekologiska jordbruket kommer att drivas av engagerade bönder och konsumenter kan bli delägare i allt från gårdens mejeri och bageri till mobila hönshus.
www.dromgarden.nu

Eco Now AB

Arrangerar ekologiska mässor på flera platser i Sverige. Det ingår också seminarier med möjligheten att smaka, prova och handla.

www.econow.se

Ekoby Baskemölla på Österlen

Grundprincipen för de hus som byggs i byn är att byggmaterialet ska vara resurs- och energisnålt och kretsloppsanpassat. Ekobanken har varit med och finansierat den ekonomiska föreningens köp av mark och flera av de hus som finns i byn. Ekobyns mål är att så långt som möjligt vara självförsörjande.

http://www.appelkusten.se/orter/ekobyn-i-baskemolla/

Ekologiskt semesterboende på Öland

Ekologisk semesterby i Legenäs på Öland. www.ekologisktboende.se

Frippe & Frida

är bästa polare och bestämde sig för att starta upp nått tillsammans. Det resulterade i Linnéstadens göttigaste café och retrobutik. Frippe och Frida är ett helt vegetariskt café, med några veganalternativ samt mycket ekologiskt! Förutom Goa köppar kaffe så kan du köpa inredningen samt lite kläder. Facebook.com/frippefrida.

Ida-Johanna Vilhelmsson Carlander

Trädgård, Järna

Ivra AB

äger och driver företaget Kodeda Konsulter AB, som hjälper andra företag med miljö- och hälsoaspekter vid t ex bygg- och rivningsprojekt. De erbjuder bland annat miljöledning, riskanalyser, miljöinventering, naturmiljöinventeringar och byggledning med miljökompetens.

Kaffebönan ekobutik i Söderköping

En ekobutik som tillhandahåller bl a både KRAV och Rättvisemärkta téer och kaffe.

www.kroonshalsa.se

Kretsloppshuset i Mörsil

är resultatet av ett långsiktigt lokalt engagemang för att skapa en ekologisk mat- och trädgårdsoas i Väst-Jämtland. Det vackra nybyggda huset ligger mitt i odlingsland och trädgård. I huset ryms en gammaldags hönsgård, en butik i sekelskiftesstil fylld av produkter med ekologisk profil, en servering i växthusmiljö, bär- och örtförädling, utbildnings- och konferenslokaler. Allt inbäddat i en mycket vacker miljö, där glädje och inspiration till en uthållig livsstil präglar stort som smått.

www.kretsloppshuset.com

Lin och raps produkter, Skebo

Driver småskaligt bageri.

Mainly Raw HB

Mainly Raw - Matapoteket-web

Maria och Johan äger ett raw food kafé och restaurang som heter Matapoteket på Södermalm i Stockholm. Raw food innebär att maten hettas upp till max 42 grader och att allt kommer ifrån växtriket.

www.mainlyraw.se

Maud & Olof Erikssons Tunnbrödsbageri, Eft

är ett familjeföretag som startade 1964 med produktion av ett traditionellt jämtländskt tunnbröd. Cynthia Olofsson tog över företaget från sina svärföräldrar i början av 2010. Som första tunnbrödsbageri i Sverige kunde de hösten -93 erbjuda KRAV godkänt hårt och mjukt tunnbröd. Sedan dess använder de enbart rena och naturliga råvaror till deras bröd.

www.erikssonstunnbrod.se

Meretes – ekologisk butik i Umeå

Kunderna består av människor i alla åldrar, det som förenar är ett intresse för goda råvaror och hur de är producerade i en vilja att fullt ut försöka att leva ekologiskt, allt ifrån tonåringar och unga barnfamiljer till medelålders män och kvinnor, samt pensionärer. Genom åren har man arbetat upp ett digert sortiment av ekologiska livsmedel t.ex. frukt och grönsaker varav mycket lokalt under skördetid, övriga året från ekologiska odlingar i Europa. En stor mängd torrvaror, det mesta man behöver alltifrån spannmål från Saltå Kvarn eller nakenhavre från Warbro Kvarn till oljor, tofuprodukter, surkål, kryddor, ostar och liknande. Idag finns även ett stort utbud av hudvårdsprodukter samt hygien- och rengöringsprodukter där efterfrågan ökat lavinartat. Läs mer på www.meretes.se

Millefolium

Utbildning, coach och konsult i företagsledning och hållbar utveckling.
www.millefolium.se

Naturguiden – din guide till fördjupade naturupplevelser

Naturguiden bedriver turistverksamhet och säljer paketresor i första hand till utländska turister genom att erbjuda långfärdsskridskoturer på vintern och kajakturer på sommaren. Deras målsättning är att erbjuda aktiviteter som ger kunderna fantastiska upplevelser, stärker både grupp och individ och får alla att må en smula bättre. De är kvalitetsmärkta enligt Naturens Bästa och är även med i Ekoturismföreningen.

www.naturguiden.se

NIGAB i Järna AB

bedriver lantbruk på Nibble Gård i Järna.

Nibblestiftelsen biodynamisk gård, Järna

Här finns även Järna Naturbruksgymnasium..

Nyhems Handelsträdgård, Umeå

www.nyhemshandelstradgard.se

BRF Ohoj

Detta hus är centralt placerat i Västra hamnen i Malmö, direkt närhet till havet, fritidsaktiviteter, service och kollektivtrafik. Alla lägenheter är anslutna till bilpool. Byggnaden är ett välisolerat minienergihus med solfångare på taket. Gården har anpassats för att främja biologisk mångfald. Läs mer om arkitektfirman på www.hauschild-siegel.com

Peterslunds ekoodling

Odlar och levererar grönsakslådor till människor i trakten av Gnesta och Nyköping. Dessutom har de en mindre gårdsbutik. www.ekoodling.se 

Peterslunds ekoodling

Foto: Martin Burkett

Planeco Nord

Planeco Nord ägs och drivs av Torbjörn Lahti som har arbetat med hållbar utveckling alltsedan han 1983 blev projektledare i det som blev Sveriges första ekokommun Övertorneå. De senaste 15 åren har Torbjörn arbetat med att inspirera kommuner i andra länder att bli ekokommuner, bl a genom organisationen Sustainable Sweden. Planeco Nord erbjuder utbildnings- och konsulttjänster inom hållbar utveckling med särskild tonvikt på förändringsprocesser på olika samhällsnivåer, från byar och bostadsområden till kommuner, regioner och nationer.www.planeco.se

Ridgedale Permaculture

är en småskalig ekologisk livsmedelsproducerande gård utanför det lilla samhället Västra Ämtervik i Värmland. Samtidigt som de driver ett småbruk ska gården vara ett pedagogiskt nav för studier av regenerativt lantbruk och permakultur.  www.ridgedalepermaculture.com

Skilleby Trädgård

odlar biodynamiska grönsaker som säljs till kunder i närområdet. www.skillebytradgard.se

Skillebyholm

utbildar i biodynamisk och ekologisk trädgårdsodling, på hel- och deltid.

På gården finns en småskalig djurhållning och en gårdsbutik. www.skillebyholm.com

Skäve gård

driver en biodynamisk gård med djur och spannmålsodling.

Bland mycket annat odlar man dinkel (även kallat gammelvete, speltvete eller spelt), som är ett slags vete med högt innehåll av aminosyror, spårämnen, vissa vitaminer och mineraler, såsom kisel.

Skävestiftelsen

upplåter mark och byggnader till verksamheterna i Skäve by utanför Järna.

SMID

SMID1

Smyckesbutik med rent samvete.

www.smidstockholm.se

Telge Energi Vind

Vindkraft gässlingen

Telge Energi Vind Ekonomisk förening är en sammanslutning av elkunder i Sverige. Idén är att föreningen skall förvärva, äga och förvalta vindkraftverk som producerar el för att täcka medlemmarnas elförbrukning. De äger nu två vindkraftverk, ett i Rättviks kommun i Dalarna och ett i Mortorps vindkraftspark utanför Kalmar. Föreningens nuvarande styrelse har enats om ett långsiktigt mål att sälja andelar till drygt 20 000 andelsägare som tillsammans skall äga och förvalta tio vindkraftverk på tio orter, fördelade över hela Sverige.

För mer info eller för köp av andelar, besök: www.telgeenergi.se/privat/el/vindandelar

Tisenö gård

Niclas Palmcrantz, biodynamiskt jordbruk m.m.

www.tiseno.se

Ultuna Mejeri AB

Ultuna mejeri är ett helveganskt mejeri som utvecklar och producerar mjölkfria, växtbaserade mejeriprodukter med hjälp av hantverksmässiga tekniker från det traditionella mejeriet som syrning och lagring. Alla produkter är ekologiska och fria från syntetiska tillsatser. Företaget är EU-ekologisk certifierad och nötterna är Fairtrade märkta. Produktion startades våren 2015 och idag finns två produkter lanserade: Ultuna Original och Ultuna Pepparrot, båda cashewbaserade alternativ till dessertost. http://ultunamejeri.se

Vedugnsbageriet i Sandhult

Tillverkar och säljer vedugnsbakat surdegsbröd som är hantverksmässigt producerat, tillverkat på närodlade ekologiska ingredienser utan tillsatser. Bageriet och butiken är i Sandhult med distribution till lokala/regionala försäljningsställen.

Vindkraft Gässlingen Ekonomisk Förening

(VGEf) är en vindkraftsförening som äger och driver ett större vindkraftverk i Vänern, söder om Karlstad. VGEf:s verk är en del av konsortiet Vindpark Vänern.

www.vindparkvanern.se

ZeroMission

ZeroMission hjälper sina kunder att kartlägga utsläpp, sätta mål, utveckla åtgärdsplaner och på så sätt minska deras klimatfotavtryck. De tycker att alla bör klimatkompensera men med vissa reservationer. – Till en början ska konstateras att klimatkompensation är en åtgärd nedströms och inte uppströms, det vill säga ingen åtgärd som ger en direkt minskning av användningen av fossil energi, skriver de på sin hemsida.

– Klimatkompensation måste alltså betraktas som en komplementär och temporär åtgärd som vidtas under tiden utsläppsminskande åtgärder införs. Kritiker har hävdat att klimatkompensation är en metod att köpa sig fri, att freda sitt samvete, att vidta en åtgärd någon annanstans men inte hos sig själv. Bottnar inte detta i en negativ människosyn: att man i första hand eftersträvar att lura sig själv och andra?

De organisationer som ZeroMission samarbetar med har inte den inställningen. De som kompenserar har strategier, mål och handlingsplaner för att minska sin klimatpåverkan. Att kompensera blir för dem en ytterligare åtgärd för att ta ansvar och minska sin påverkan. Nu senast har Arla beslutat att klimatkompensera sitt ekologiska sortiment. Ekobanken använder sig också av ZeroMission i sin egen klimatkompensation.

www.zeromission.se