Inspirerande seminarium i Ytterjärna

Välkommen till inspirerande seminarium den 28 april 2023 

I samband med Ekobankens ordinarie stämma inleds dagen med ett seminarium kl 9.30-11.30, och vi välkomnar varmt dessa intressanta talare:

 • Sofi Gerber berättar om Ekodistrikt Sörmland och den internationella organisationen Global Alliance for Organic Districts.

  Sofi Gerber

  Ett ekodistrikt samlar olika aktörer inom en region för att gemensamt hitta lösningar för att öka matsäkerheten, skapa arbetstillfällen och utveckla ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart livsmedelssystem baserat på lokala och förnyelsebara resurser.

  Sofi Gerber är forskare och utbildare inom hållbart förändringsarbete med fokus på utveckling av matsystemen. Hon driver företaget Inspirationskraft AB och gården Nystugan i Bettna, Sörmland. Tillsammans med BERAS International är hon även en av initiativtagarna till bildandet av Ekodistrikt Sörmland.
 • Aurora är en ungdomsledd grupp som nu stämmer svenska staten i allmän domstol för att de inte behandlar klimatkrisen som en kris.

  Anton Foley och Agnes Hjortsberg, styrelseledamöter i Aurora

  Anton Foley och Agnes Hjortsberg berättar om processen och hur över 600 barn och ungdomar stämmer staten i det s.k. Auroramålet. 21 mars fick Auroramålet besked om att domstolen utfärdar stämning. Det betyder att domstolen inte avvisar Auroras stämning mot den svenska staten utan öppnar för att Sveriges ansvar i klimatkrisen behöver prövas i domstol. Staten får nu tre månader på sig att svara på ungdomarnas stämningsansökan.

  Agnes Hjortsberg och Anton Foley, styrelseledamöter i Aurora och aktivister, berättar om arbetet med Auroramålet. 
 • Maria Soxbo utgår från sin bok ”Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv”.

  Maria Soxbo

  Världen behöver ställa om, men ett av klimatkrisens många problem är att lösningen oftast innehåller skam, förbud och en känsla av att allt det roliga har tagit slut. Samtidigt rusar vi uppåt/framåt med en ökande känsla av otillräcklighet. Trots att vi har det bättre än någonsin verkar vi aldrig kunna sluta drömma om…något annat.

  Maria pratar utifrån boken med samma namn börjar hon i en annan ände! Här utgår vi från målet, den hållbara människan, och visar både hur vi kan ta oss dit och allt det kan ge. Utifrån några av tillvarons stora byggstenar – drömmar, tid och konsumtion – kan vi se att det fina med omställningen är att de allra flesta av oss har allt att vinna på den.

  Maria Soxbo är journalist, föreläsare, författare, hållbarhetsinfluencer, konsult inom hållbarhet och medgrundare av Klimatklubben.

Datum och plats

28 april 2023 i Kulturhuset i Ytterjärna.

Anmälan

Anmälan sker här via formulär, senast 19 april. Anmälningstiden har nu gått ut men du kan fortfarande anmäla dig till stämman, då utan rösträtt.

Minimässa

Det pågår även en minimässa hela dagen med bankens kunder som utställare i Kulturhusets foajé. Mot slutet av dagen blir det tårtkalas då vi firar att Ekobanken fyller 25 år. Mer om dagen i sin helhet kan du läsa om i kallelsen.

Vid frågor, kontakta banken per e-post: info@ekobanken.se eller per telefon 08-551 714 70 eller via säkert meddelande i internetbanken.