Ekobanken får högsta hållbarhetsbetyg

När årets upplaga av Fair Finance Guide presenterades hamnade Ekobanken för sjätte året i rad på första plats när det gäller Sveriges banker och deras hållbarhetsbetyg!I granskningen ser man över hur hållbart bankerna investerar och lånar ut pengar och hur det påverkar människor och miljön.

Ekobankens sätt att arbeta är hållbart i längden

– Ekobanken är en unik bank i Sverige och vår affär bidrar till ett annat finansiellt tankesätt. Det vi arbetar med är det ni ser, vi har inga sidospår utan arbetar bara med att pengarna ska bidra till ett hållbarare samhälle när de är på banken. Att vi återigen kommer på första plats i den här granskningen gör mig mycket stolt och det är fantastiskt roligt att se att vårt sätt att arbeta är hållbart i längden, säger Maria Flock Åhlander, vd på Ekobanken.

Djurskydd granskas

Förra året anslöts World Animal Protection till Fair Finance Guide i Sverige och även i år har man granskat frågor om djurskydd. Det rör sig bland annat om att inte acceptera för små burar, för långa djurtransporter, att djurtester ska minimeras och inte användas till kosmetikaprodukter, att vilda djur inte får hållas instängda annat än i utbildningssyfte, att användningen av antibiotika ska vara restriktiv och att djurhållning ska leva upp till särskilda hållbarhetsstandarder. Kraven är principiella och gäller även företagens underleverantörer.Som enda bank i Sverige uppfyller Ekobanken 100% av de uppsatta kraven.

Nätverk av hållbara banker

Ekobanken tillhör ett nätverk av värderingsdrivna banker, GABV (Global Alliance for Banking on Values). Flera banker ur nätverket ligger i topp i Fair Finance Guides granskning i respektive länder och det visar att det är möjligt för de finansiella företagen att aktivt stödja en hållbar utveckling.

Om Fair Finance Guide

Fair Finance Guide har funnits sedan 2009 och är ett internationellt initiativ som granskar Sveriges sju största banker och två av de mindre bankerna som valt att prioritera hållbarhet i sin verksamhet. Initiativet finansieras med stöd från Sida. Du hittar hela sökningen här.


Här kan du läsa hela granskningen.